NZ Merak Edilenler
-
-
Yeni Zelanda’da yaşam pahalı mı?
Genel olarak ev kiraları ve market fiyatları Türkiye’ye göre yüksek. Ancak maaşlar da buna göre daha yukarıda olduğu için denge sağlanıyor. -
NZ’de asgari ücret ne kadar?
2026 itibarıyla saatlik asgari ücret 23–24 NZD civarında. Haftalık 40 saat çalışan biri yaklaşık 900–950 NZD kazanıyor. -
Öğretmenlik için NZ iyi bir ülke mi?
Evet. Öğretmen açığı var, özellikle özel eğitim ve erken çocukluk alanlarında. Yabancı öğretmenlere kapı açık. -
NZ’de iş bulmak zor mu?
Mesleğe göre değişiyor. Sağlık, eğitim, inşaat, IT ve tarım sektörlerinde iş bulmak daha kolay. -
NZ’de vize almak zor mu?
Mesleğiniz “Green List” içindeyse süreç daha hızlı. Diğer mesleklerde iş teklifi bulmak gerekiyor. -
NZ’de kiralar ne kadar?
Büyük şehirlerde (Auckland, Wellington) 1+1 daireler 550–650 NZD/hafta. Küçük şehirlerde daha uygun. -
NZ’de araba şart mı?
Evet, toplu taşıma sınırlı. Özellikle büyük şehirler dışında araba neredeyse zorunlu. -
NZ’de sağlık sistemi nasıl?
Genel sağlık hizmetleri iyi ama randevu süreleri uzun olabiliyor. Acil servisler ücretsiz. -
NZ’de suç oranı nasıl?
Genel olarak güvenli bir ülke. Şiddet suçları düşük, ancak araç hırsızlığı ve ev soygunları zaman zaman görülüyor. -
NZ’de market fiyatları nasıl?
Et, süt ürünleri ve sebze-meyve pahalı. Haftalık tek kişi market alışverişi 120–180 NZD arası. -
NZ’de internet ve telefon pahalı mı?
Evet, Türkiye’ye göre daha pahalı. Ortalama internet 70–90 NZD/ay. -
NZ’de hava nasıl?
Ilıman ve değişken. Bir günde dört mevsim yaşanabiliyor. Güney Adası daha soğuk. -
NZ’de çalışma saatleri nasıl?
Genelde haftalık 40 saat. Mesai kültürü rahat, iş–yaşam dengesi güçlü. -
NZ’de Türk topluluğu var mı?
Var ama çok büyük değil. En yoğun Auckland’da. -
NZ’de ehliyet almak kolay mı?
Türkiye ehliyeti 1 yıl geçerli. Sonrasında NZ ehliyetine çevirmek gerekiyor, süreç basit. -
NZ’de toplu taşıma nasıl?
Auckland ve Wellington’da fena değil ama diğer şehirlerde sınırlı. -
NZ’de eğitim sistemi iyi mi?
Dünyanın en iyi ilk 10 eğitim sisteminden biri olarak gösteriliyor. Öğrenci odaklı ve pratik. -
NZ’de çalışma izni almak için ne gerekiyor?
Genelde iş teklifi + işveren sponsorluğu. Green List mesleklerde süreç daha kolay. -
NZ’de maaşlar ne kadar?
Ortalama maaş 70.000–80.000 NZD/yıl. Mesleğe göre değişiyor. -
NZ’de yaşam kalitesi nasıl?
Dünya sıralamalarında hep üstlerde. Sessiz, güvenli, doğa içinde bir yaşam sunuyor.
-
© 2026 Forum Avustralya. Tüm hakları saklıdır.